Inlägg efter land

Blekinge (2) Bosnien (1) Danmark (1) England (2) Estland (1) Grekland (2) Ibiza (1) Israel (1) Italien (7) Kroatien (21) Lettland (1) London (2) Malta (1) Polen (8) Sardinien (2) Slovakien (5) Slovenien (6) Sverige (10) Tjeckien (7) Tyskland (6) Österrike (2)
Vill du se större bilder, tryck på dem!

Karta får du fram genom att trycka på namnet på platsen längst ner i inlägget.


2014-04-05

Slottet i Cesky Krumlov - Tjeckien

Vi har tidigare berättat om staden Cesky krumlov som vars centrala delar är med på UNESCO´S världsarvlista. Tillsammans med Rothenburg i Tyskland är det den vackraste historisiska stad vi besökt. Nu tänkte vi tipsa om slottet som dominerar vyn över Cesky krumlov och som är en mycket central del i staden.

Slottet är både fästning och slott, magnifikt placerad på toppen av en klippa och överblickar staden, dagens slott byggdes kring ett äldre slott från 1200talet. Slottet är riktigt stort, endast palatset i Prag är större. Detta mäktiga renässansslott var en gång sätet för de mäktiga Rožmberk- och Schwarzenbergstormännen. Här finns en rik samling av tidstypiska möbler, flamländska gobelänger och historiska vapen och ett tavelgalleri. Tidigare hade det även en av Europas största bibliotek, fram tills Svenskarna kom och tog alla böcker, de böckerna finns idag lite varstans i Europa.


Slottet är värt ett besök och en guidad tur är inte dyr. Det finns flera olika turer man kan gå och det går även att gå upp i det höga färgglada tornet som på en fantastisk vy över staden och slottet. En annan mäktig vy får du om du går högre upp på höjden, där finns även slottsträdgården.

Så missa inte denna stad och inte heller ett besök i slottet om du är härTjeckien, men ändå väldigt billigt i jämförelse med Sverige.

Staden ligger rakt söderut från Prag så det är på vägen om ni valt att passera östländerna på väg söderut, eller på väg hem som det var för oss! Priserna här är lite högre än övriga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar